Skrivet den 27 juni 2018 kl 15:00 av Recensioner, YouTube6 kommentarer427214

Sonos Beam – En liten ljudlimpa med stort ljud

Äntligen är den här, en ljudlimpa som inte kostar skjortan, har HDMI och är riktigt trevlig att vila ögonen på – Vi har testat Sonos senaste familjemedlem, Beam.

Beam är den tredje produkten från Sonos med fokus på vardagsrummet, utöver Beam så finns Playbase och Playbar men detta är Sonos första produkt med HDMI-anslutning. Med i kartongen till Beam får vi en strömsladd, HDMI-kabel samt en adapter för dig som vill använda optisk kabel istället för HDMI och en instruktionsbok.

Beam, instruktionsbok, HDMI-kabel, adapter och strömsladd.

Installationen är busenkel, för att komma igång kopplade vi in Beam till HDMI-porten på TV’n, viktigt här är att om du har en så kallad HDMI ARC-port på TV’n så är den att föredra. Fördelen är då att din vanliga TV-kontroll fungerar med Beam så du kan använda den för att ändra volymen. I en kommande uppdatering kommer det även gå att röststyra sin TV med hjälp av Alexa, och då även slå på av TV’n samt höja och sänka volymen. Om du inte orkar vänta tills Alexa lanseras i Sverige så går det att ändra till ett land där Alexa har lanserats och prova funktionerna redan nu.

När Beam är inkopplad öppnar vi Sonos-appen, väljer ”lägga till en enhet” och trycker sedan på en parningsknapp på baksidan av ljudlimpan – sen är det klart. Beam går alldeles utmärkt att använda som fristående enhet men du kan även lägga till Sonos egna SUB, två Sonos One eller två Play:1 och få ett trevligt bioljud.

Trots sin lilla storlek lyckas Beam leverera en trevlig ljudbild och vi har inte tidigare stött på en limpa i samma storlek och prislapp som kan leverera ett så pass bra ljud som Beam faktiskt gör. Filmtittande klarar Beam med bravur och dialoger är kristallklara och actionscener ger ett förvånansvärt bra tryck, även stereo-separationen fungerar väldigt bra med Beam.

För att ta det hela ett steg längre provade vi att koppla ihop Beam med två Play:1 som fick åka upp på väggen bakom soffan. I Sonos-appen kunde vi på under 15 sekunder para ihop dom bakre högtalarna med Beam och avnjuta surround.

Två Play:1 bakom soffan är något vi verkligen rekommenderar för att höja upplevelse ytterligare. 

I form av inställningar finns det en hel del vi kan göra, om ljudet inte är helt i synk med det som visas på bilden går det att justera detta direkt i appen. Vi kan även balansera våra bakre Sonos-högtalare genom att ange hur långt ifrån soffan dom står. Utöver detta kan vi även styra hur starkt ljudet ska vara när vi tittar på TV och när vi spelar upp musik i dom bakre högtalarna.

Samtliga inställningar för Beam och sina andra Sonos-högtalare görs direkt i Sonos app.

Är det så att du har småbarn som du har kämpat i timmar för att få att somna eller griniga grannar som slår i väggarna så fort det är lite volym så finns det en lösning för det med. Detta genom att använda sig av dom inbyggda funktionerna Speech Enhancement och Night Sound. Speech Enhancement förstärker dialoger och det fungerar faktiskt riktigt bra. Även på väldigt låga volymer dämpas allt bakgrundssurr på det man tittar på och man hör väldigt bra vad som sägs. Det andra alternativet är Night Sound och det funkar så att höga ljud dämpas medans lite tystare dialoger förhöjs, två funktioner som fungerar väldigt bra och har använts flitigt på kvällarna hemma hos mig under testperioden.

Ett tryck på pratbubblan i appen aktiverar Speech Enchancement och ett tryck på månen aktiverar Night Sound.

När vi var och träffade Sonos beskrev dom Beam som en produkt som lämpar sig bäst i ett litet eller mellanstort vardagsrum och för användaren som kanske i vanliga fall använder dom inbyggda högtalarna i sin TV. Jag är benägen att hålla med Sonos här och mitt vardagsrum hamnar i kategorin mellanstort. Beam kan på egenhand utan problem leverera en fin ljudbild och fyller utan problem upp mitt vardagsrum. Jag har sedan tidigare hela hemmet fullt med Sonos One och Play:1 och Beam är ett trevligt komplement även vid musiklyssning. Beams stora fokus är på vardagsrummet men jag kan helt klart se att kreativa användare kommer placera Beam på fler ställen än på TV-bänken.

 

Summering:

Vårt intryck av Beam  är att Sonos har lyckats med att ta fram en produkt som kommer hitta sig in i många personers hem. Det som imponerar mest med Beam är att trots dess lilla formfaktor och prislapp så har Sonos skapat en produkt som inte synbart tummar på kvalitén, varken när det kommer till ljud eller själva bygget. Sen med Sonos redan välutvecklade multi-room-lösning får Beam ett stort mervärde i och med att vi kan bygga ut systemet om man så önskar. Sonos har i vår bok lyckats ta fram en produkt som vi inte har något negativt att säga om. Så sitter du inte med en högtalarlösning till din TV ännu så kan vi varmt rekommendera att titta närmare på Beam.

 

Specifikationer:

 • Fyra fullskaliga woofers, en diskant, tre passiva element, reglerbara bas- och diskantkontroller, fem digitala klass D-förstärkare, fem fjärrfältsmikrofoner för strålformning och ekosläckning i flera kanaler.
 • Mått (H x B x D) 68,5 x 651 x 100mm.
 • Vikt 2,8kg.
 • HDMI, Optiskt ljud via medföljande adapter.
 • Touchkontroller för volym, föregående/nästa spår, Spela upp/Paus och mikrofon av/på.
 • Nätverksport 10/100 Mbps.
 • WiFi,  2,4 GHz eller 5,0 GHz.
 • Ljudcodecs, PCM-stereo, Dolby Digital och Dolby Digital 5.1
 • Stöd för Alexa (ännu inte lanserats officiellt i Sverige).
 • AirPlay 2-stöd (ännu inte lanserat, kommer nu i sommar).

Beam lanseras den 17 juli världen över och kommer kosta 4699 kronor men går redan idag att förhandsboka på Sonos hemsida.

Vill du spana in vår videorecension av Beam kan du göra det nedan:

6 kommmentarer på Sonos Beam – En liten ljudlimpa med stort ljud

 1. Marcus Attefors skriver:

  Tack som tusan!

  Inga inställningar krävs, koppla in Beam i TV’n, Apple TV i tvn sen sköter TVn resten och skickar ljudet till Beam!

 2. steffo76 skriver:

  Givet köp till min man cave…..även fast jeans shorts är mer WT än mig.

 3. Mattias Harneman skriver:

  Playbase för 4700kr lät väääldigt billigt, eller bara jag som har missat? (Pun intended)

 4. Marcus Attefors skriver:

  Yes vi har en rättelse i beskrivningen till videon, vi har inte hunnit ladda upp ett nytt klipp ännu bara! Sorry för det!

 5. Patrick Jave skriver:

  @Marcus: Vad har Du för ljus bakom TV möbeln? Ser grymt snyggt ut.

 6. Marcus Ronelius skriver:

  Informativ och bra video, tack! En fundering, hur fungerar kopplingen när den primära källan för ljud och video är en Apple TV som är kopplad med hdmi till tvn? Krävs det någon speciell inställning i tvn eller Apple tvn för att skicka vidare ljudet till beamens hdmi? Eller sker det automatiskt på din tv?