Recensioner

Spara steg, pengar och på miljön med smarta termostater

I detta fallet från Tado

En gång i tiden var det fult att vara lat, sedan blev det någonstans mellan neutralt och försiktigt positiv och vi började använda ordet bekväm. Nu bygger vi smarta hem för fullt och bekvämlighet är en dygd. Röra oss får vi göra på gymmet.

Tyska Tado har varit igång ett tag med att göra olika lösningar och för några månader sedan införde man också HomeKit-stöd och fick därmed ett komplett stöd för de tre stora ekosystemen.

Då det finns en hel del olika sätt att värma upp våra hem så finns det också olika kontrollösningar.

Tado Esse

Oklart om Tado klarar skicka IR-signaler genom Esse till luftvärmepumpen som är vid trappen.

Luftvärmepumpar

Tado erbjuder en för luftpumpar med stöd för fjärrkontroll. Där kommunicerar enheten med hjälp av IR och måste därför vara inom synhåll för luftpumpen. Här kan styra värmen och kylan tämligen precist via touchknappar på Tado-enheten och via appen samt rösten. Vi kan schemalägga och lägga flöden enligt de inviduella behoven vi har.

Tado räcker finger för att visa att det är touch, antar vi.

Smart AC Control V3+ kostar runt 900 kronor.

Centralenheter

För dig som har en egen centralenhet för att styra värmen så som exempelvis en fjärrvärmepanna kan vi ersätta den pannans termostat och få ungefär samma funktioner som enheten för luftvärmepumpen. Givet att den inte kan generera kyla. Utöver appen, rösten, scheman och scener så finns det möjlighet att köpa till en kontrollenhet som gör att vi kan styra värmen från ett annat rum eller våning.

Tado Fjärrvärme Panna Esse

Så här ser Peter Esse ut när han ringer Tado och får tråkiga besked.

En varningens finger dock – att ändra värmen direkt på pannan kan i vissa fall inte vara optimalt och det kan kosta en hel del med snabba effekthöjningar. Det finns också värmepannor som Tado ännu inte stödjer. De i Sverige så vanliga Alfa Laval-pannor är ett sådant exempel.

De är dock mycket hjälpsamma på supporten och genom att skicka in foton på din panna så kan du få svar och/eller installationshjälp.

Denna lösning heter Smart Thermostat – Starter Kit (v3+): kostar runt 2000 kronor med en sekundär kontrollenhet för cirka 1000 kronor.

Tado app

Appen visar tydligt hur det ser ut inomhus på luftfronten.

Elementen

Men då finns möjlighet att sätta en radiatortermostat på varje enskilt vattenburet element. Dessa digitala termostater är riktigt trevliga. Dels sätter vi grader i stället för att variera på en 5 eller 10-gradig skala. Då känner den av värmen i rummet och anpassar hur mycket värme elementen skall utsöndra. Fördelen med denna lösningen är att vi kan ha olika temperaturer i olika rum. Nackdelen är att det blir rätt kostsamt i stora hus. De kostar för närvarande 800 kronor styck och då följer det med en rad olika adaptrar för alla möjliga och omöjliga elementkopplingar.

Tado elemenadaptrar

Med scenarier och schemaläggning är meningen att vi skall spara in dessa pengar på värmekostnaden då värmen i huset snabbt kan stängas av när vi går hemifrån och delvis i andra delar av huset när vi sover. Lagom till vi kommer hem igen eller skall gå ner i köket och sätta på morgonkaffet värms rummen och huset upp igen.

Tänk dock på att fukt kan bildas i källaren om du lattjar allt för mycket med av och på där nere. Just luftfuktighet är emellertid något de också känner av.

Smart Radiator Thermostat – Starter Kit V3+ kostar runt 1200 kronor och sedan cirka 800 kronor per termostat.

Apple Watch Tado

Styr Tado-enheterna med Google Assistant via tex Google Home, Alexa eller Apple HomeKit inlusive Siri.

Så styr vi dem i praktiken

Den här recensionen utgår mer eller mindre från ett teoretiskt scenario – vi har endast testat lösningen nu under sommaren och då är hela vår fjärrvärmepanna mer eller mindre avstängd så elementen får ingen värme.

Men lösningen så här långt är så lätthanterlig att vi faktiskt ser mot kallare årstider för att kunna trimma in dem. Framförallt ser vi fram emot hur det är att inte behöva gå och höja och sänka elementen hela tiden beroende på om det är 0 grader eller minus 15 grader. (Ja se skåningar… red anm)

Så med radiatorlösningen handlar det nästan uteslutande om automatisering, vi ser få gånger vi faktiskt behöver använda rösten. Men till luftvärmepumpen där det är mer direkt värme och kyla är det inte fy skam att kunna lägga i soffan och be den höja eller sänka värmen en smula.

Det skall också bli spännande att se hur mycket energi vi kan spara och med det pengar och miljö. Återrapportering om runt ett år.

För lägenhetsinnehavare

För dig som bor i lägenhet och värmen sköts centralt i huset, samtidigt som du måste ha alla element på max för att överhuvudtaget slippa ligga och huttra under täcket på nätterna, finns det dessvärre ingen lösning som vi känner till.

Så också när vi går igenom alla tre produkterna från Tado att styra värmen i vårt hem.

Läs mer hos Tado.com.

[highlight]Annons: Köp Tado hos Webhallen.[/highlight]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!