Skrivet den 21 november 2011 kl 11:00 av Nyheter, Tävlingar16 kommentarer1420

Spel: Anthill – Test och tävling!

[youtube id=qi9BrOHcYPU]

Anthill är ett relativt nytt spel från svenska spelstudion Image & Form. Som spelets namn antyder handlar Anthill om myror, och upplägget är ban-baserat med tre olika territorium. På varje bana kan du samla på dig olika antal stjärnor, stjärnor som du sedan använder för att uppgradera dina myror. Din primära uppgift är att skydda ingången till dina myrors bo från diverse olika fiender som attackerar. Fienderna kommer i s.k. vågor och i takt med att banorna blir svårare blir även attackvågorna fler och fler.

iphone4_h_IMG_0731

iphone4_h_IMG_0637

Till din hjälp har du fyra olika sorters myror: arbetarmyror som samlar in mat, soldatmyror som krigar mot fiender, flygmyror som bombar det du vill att de ska bomba, och en sista sort som både kan kriga till fots men också gräva ner sig och agera kanoner: spottmyror.

Ditt jobb är att med ditt finger dra olika myrstigar, dina myror går ingenstans utan att du först dragit en stig som visar vart de ska och vilken slags myra som ska gå på den. För att dina arbetarmyror ska samla in mat måste du alltså dra en stig till maten och välja att det är just de som ska gå på stigen. Resten sköter myrorna själva; hittar de mat längs stigen bär de skyndsamt maten tillbaka till ditt bo.

Krigsmyrorna fungerar på samma sätt, hittar de fiender längs stigen attackerar de dem genast och ger sig inte förrän fienden eller de själva är döda. De myror som skiljer sig lite är flygbombarna, de styr du genom att trycka direkt på en fiende på en plats som ska bombas, då flyger de genast mot platsen och släpper en bomb. Efter varje bombning måste de tillbaka till boet för att ladda om. Här gäller att förutspå fiendernas rörelsemönster för att bomberna sla landa så nära fienden som möjligt.

iphone4_h_IMG_0634

Allt eftersom du dödar fiender som attackerar dina myror kan du med hjälp av arbetsmyrorna bära hem fiendernas kadaver. Fiendernas kadaver räknas som mat och för att föda upp fler myror behöver du just mat. Arbetsmyrorna kostar 5, soldaterna det dubbla och spott- och flygmyrorna kostar 15 respektive 30 att föda upp.

Anthill är minst lika beroendeframkallande som Angry Birds, om än mycket mer stressigt. För att lyckas plocka alla stjärnor på varje bana måste du vara snabbtänkt och ha ett strategiskt tänk. Utvecklarna själva beskriver spelets som en hybrid mellan tower defense och realtidsstrategi. Tänk er en blandning av Carmageddon och ett förenklat Red Alert 2 så får ni ett hum om Anthills intensiva, actionfyllda och strategiska karaktär.

Grafikmässigt är det otroligt välgjort och varken på min iPhone 4 eller iPhone 4S märker jag av något somhelst lagg, trots att jag stundvis har över 200 små kryp synliga på skärmen. Spelets miljöer, olika insekter och animationer är riktigt detaljerade och det märks att de har lagt en hel del krut på att får spelet riktigt snyggt. En annan sak med Anthill som fascinerar är ljudeffekterna som både är välgjorda och också bekväma att lyssna på, till skillnad från många andra spel där ljudet i princip måste stängas av för att spelet ska vara spelbart.

iphone4_h_IMG_0633

Anthill är kopplat till Gamecenter och fungerar på både iPhone och iPad, och även om spelet gör sig yrket bättre på iPad blir det inte alls så plottrigt man kan tro att det kan bli på en iPhone. Du kan med nyp-gesten zooma in och ut över landskapet och med ett finger panorera runt. Tyvärr finns det inget sätt att synkronisera dina framgångar i spelet mellan dina olika enheter, men kanske kommer det synkronisering över iCloud i framtiden.

Det tog mig ungefär tio timmar att klara spelet och få max antal stjärnor på de flesta banor, och förhoppningsvis kommer Image & Form uppdatera spelet med fler miljöer och banor allt efter som, likt Angry Birds. Men även om de inte gör det är Anthill definitivt värt de 22 kr som det i normalfall kostar.

Just nu kan du köpa Anthill för 7 kr (normalt 22 kr) på App Store.
Anthill: Tactical Trail Defense - Image & Form International AB

Tävling!

Generösa Image & Form har gett oss två iTunes-koder för Anthill, och det enda du behöver göra för att vara med i tävlingen är att i kommentarsfältet nedan med max tjugo ord beskriva vad det är som gör att du surfar in på alltommac.se!

Tävlingen pågår fram till torsdag 24/11 kl 23:59 och vinnarna presenteras på fredag eftermiddag.

OBS: Du måste kommentera med en giltig e-postadress, annars kan vi inte skicka vinnarmailen till dig om du är en av vinnarna.

Eller, ännu bättre, regga ett konto här på Allt om Mac genom att klicka på ”Bli medlem” högst upp på sidan.

Lycka till!

16 kommmentarer på Spel: Anthill – Test och tävling!

 1. applelover skriver:

  Clean, väl uppdaterad hemsida med relevanta inlägg och bäst av allt på Svenska. Mer behövs väl inte sägas!

 2. Simon Röstin skriver:

  Eftersom allt om maclevererar de bästa nyheterna, snabbt. Plus snygg hemsida.

 3. johan andrén skriver:

  kommer ihåg när man spela sim ant på macintosh classic, det var tider det.

 4. Brightminds skriver:

  AOM skriver på svenska om nyheter och tips ur ett intressant perspektiv, precis som man vill ha dem. Som sagt sidan är riktigt snygg.

 5. MIchael Björnberg skriver:

  Sidan ger på ett snyggt och enkelt sätt dom mest aktuella och relevanta nyhterna.

 6. Allt om Mac är värd ett dagligt besök just eftersom den skrivs av Applenördar – för Applenördar!

 7. Dan skriver:

  alltommac.se har en bra sammanfattning av nyheterna på svenska, men framförallt en väldigt trevlig stämning bland kommentarerna utan sura påhopp.

 8. Jonatan skriver:

  Har inte tid att surfa in på alla de andra sidorna som AOM refererar till/hämtar info från

 9. Siavash Vatanijalal skriver:

  OBS: Ni måste kommentera med en giltig e-postadress, annars kan vi inte skicka vinnarmailen till de som vinner.

  Så, om ni inte redan gjort det så skriv gärna om era tävlingsbidrag med en giltig e-postadress.

  Eller, ännu bättre, regga ett konto här på Allt om Mac!

 10. Bruce skriver:

  Ger mig Apple nyheter på det bästa sättet, iPhone liksom iMac.

 11. Dan skriver:

  @Siavash: Vad är det för fel på mitt konto här? Jag tror att jag har angett e-postadress i det, men just nu hittar jag inga sådana inställningar för det… :)

 12. Siavash Vatanijalal skriver:

  @Dan: Du är safe :)

 13. Brightminds skriver:

  @Siavash: Jag angav en mailadress när jag blev medlem, räcker inte det?

 14. Henrik skriver:

  Det jag gillar är framförallt hur artiklarna är skrivna. Bra språk och roliga att läsa. Sammanfattar det jag vill veta.

 15. Peter Esse skriver:

  @Brightminds: Jo – om du loggar in först innan du skriver :)

 16. Brightminds skriver:

  @Peter: Jag hade precis loggat in när jag skrev…skumt… Här kommer bidraget igen så hoppas jag att det blir rätt :-)

  AOM skriver på svenska om nyheter och tips ur ett intressant perspektiv, precis som man vill ha dem. Som sagt sidan är riktigt snygg.