Skrivet den 3 juni 2019 kl 19:35 av Apple43 kommentarer1587

WWDC 19 – De stora nyheterna i iOS 13
iOS now lives in the dark

Apple har fokuserat på prestanda och Face ID är nu 30% snabbare på att låsa upp, appar i App Store är även 50% mindre och uppdateringar till appar 60% mindre i storlek.

Äntligen kom det som många har väntat på – Dark Mode. Det är på systemnivå och allt från kalender och iMessage är i mörkt läge. Tangentbordet har även fått stöd för svepgester likt SwiftKey så det går att skriva snabbare.

Safari har fått nya alternativ för att kunna ändra textstorlek och Reminder har gjorts om från grunden med en rad förbättringar som att tagga personer. Apple Maps har förbättrats under året och Apple har byggt om sina kartor från grunden med en helt ny detaljrikedom. De nya kartorna kommer lanseras i slutet av året men enbart i USA till en början. Det finns stöd för 3D-kartor där man enkelt kan se exakt hur det ser ut på gatorna och det går även att få information om olika affärer och andra byggnader och affärer.

Apple lanserar en ny tjänst där utvecklare kan implementera en ”Sign in with Apple”-funktion där man på andra sidor kan logga in med sitt Apple ID. Detta kommer att bli betydligt säkrare och man kan även använda en helt slumpad e-postadress och slipper använda sin egna.

När det kommer till HomeKit så har Apple lanserat en ny lösning för smarta kameror som kallas HomeKit Camera Security. Samtliga videos lagras direkt i iCloud i 10 dagar men det går att köpa plan för fler dagar. Detta så tillverkare och andra inte ska kunna få tillgång till din videoström.

När det kommer till iMessage så kommer man kunna ändra bild så det blir mer personliga konversationer, det går att lägga in en riktig bild på sig själv eller lägga upp en animoji. När vi ändå är inne på animojis så kommer Apple lansera Animoji-stickers i en rad olika utföranden som du kan skicka till din favoritperson via iMessage, mail eller andra tredjeparts-appar.

Kameran får en hel del kärlek i iOS 13 och porträttläget får fler funktioner där du kan justera effekten och när det kommer till att redigera bilder så blir det mer avancerat i iOS 13. Även videofilmer får redigeringsalternativ där du kan rotera videon direkt i din mobil, lägga till filter, ändra ljusstyrka och mycket mer.

Att hålla koll på alla bilder är inte helt lätt och Apple har gjort det enklare i Photos där iOS 13 automatiskt tar bort dubbletter och organiserar dina bilder så du enklare får en bra överblick över dina bilder. När du tittar i ditt kameraalbum spelas videos automatiskt upp, du kan sortera på månader och mycket mer.

 

Det kommer en hel del uppdateringar till AirPods och Siri kan nu läsa upp nya meddelanden automatiskt när de kommer. Det vill säga får du ett SMS och har AirPodsen i öronen så läser Siri upp meddelandet automatiskt. Du kommer även kunna dela musiken du lyssnar på med en vän och det kallar Apple ”Audio Sharing”. När det kommer till HomePod så kopplas musiken på din telefon automatiskt upp på din HomePod helt sömnlöst och detsamma gäller om du lyssnar på din HomePod och lämnar hemmet så går det automatiskt igång på din telefon.

HomePod kan nu även känna igen flera familjemedlemmar och ger samtliga medlemmar personliga svar från användarens kalender. CarPlay har fått sin största uppdatering sedan sin lansering och hemskärmen får sig en ordentlig uppdatering som bjuder på betydligt mer information på första sidan. Apple har arbetat hårt med att få Siri mer avancerad och ge bättre svar och Siri Shortcuts och Shortcuts slås ihop. Det kommer nu gå att slå ihop dessa tillsammans i nya Shortcuts för att göra ännu mer avancerade saker.

Artikeln uppdateras löpande..

Kommentarer

 1. BobDeVille says:

  Ingen nytt om volym-indikatorn än!

 2. CekariYH says:

  Många spännande nyheter på mjukavarusidan för iPhone, iPad, Watch och TV… men ingen hårdvara alls?

  Oops, just nu så kom det ju en… :slight_smile:

 3. marten says:

  Japp - start pris 150 lax el va tror vi :joy:

 4. iLoveiT says:

  2x faster app launch - betyder det snabbare animationer?

  Ljudikonen samma som förr? De nämnde inte det riktigt.

  Nya apple car play ser riktigt trevlig ut!!

  Dark mode :heart:

 5. marten says:

  E de så … fick aldrig se ju …

 6. Jocko says:

  Så är det alltid. Dom plockar ut dom saker som dom tror är mest intressant.

 7. iLoveiT says:

  Är säker på att det är massor med nyheter i iOS 13 som de ej hann att gå igenom. Lär ju kommer upp under kvällen

 8. iLoveiT says:

  Någon med länk till Dev profilen?

 9. mattiL says:

  Ingenting om diallern (telefonidelen) i luren, kommer nog vara som nu, men man kan ju hoppas.

 10. JohannesKBA says:

  Största nyheten är väl ändå att det kommer att fungera till iPhone SE :slight_smile::slight_smile:

 11. sirdjorgo says:

  Okej, kanske ingen stor nyhet men ändå något man väntat på länge.

  Typing prediction languages

  Next-word predictions are now available on the Swedish, Dutch, Vietnamese, and Arabic keyboards. The keyboard learns as you type over time and predicts the word or emoji you’re most likely to use.

 12. ztikkan says:

  BankID verkar inte funka nåt vidare i betan. Hoppas på uppdatering av appen inom kort annars blir det till att gå tillbaka till 12’an.
  Swipe-funktionen för tangentbordet funkar inte på svenska, däremot “typing predictions” konstigt nog.

 13. Mathias_Severyd says:

  Då blir det att vänta ett tag… året med iOS 11 betan var inte kul, när ingen bank tjänst funkade…

 14. ztikkan says:

  Inte alls. Kommunikationsproblem. Försökte installera om appen + nytt id men den failar.

 15. Marcus_Attefors says:

  Ah, tack för heads up då blir ert att avvakta. När man installerar via en ispw och iTunes, återställs hela telefonen då?

 16. ztikkan says:

  Nej du kan option-klicka på “Leta efter uppdatering” för att välja ipsw’n och därmed uppgradera os’et istället för att återställa.

 17. iLoveiT says:

  Synd att inte BankID funkar annars hade jag kört på betan.

 18. Sperious says:

  Det tog bara fem (!) år att få typing predictions på svenska, så vi kanske kan se fram emot en svensk Swipe-funktion runt 2024 då.

 19. ztikkan says:

  Ja, livet blir lite för meckigt utan bankid på vardagstelefonen. Blev till att nedgradera till 12.4b3 och kör iOS 13 på iPad’en istället då den inte är “viktig” på samma sätt.

 20. iLoveiT says:

  Jag håller på att ladda ner den nu också!

 21. Marcus_Attefors says:

  Blir det ingen podd nästa vecka så vet ni varför :joy:

 22. Mathias_Severyd says:

  Nu fortsätter vi beta snacket i rätt tråd. :wink: /admin

 23. marten says:

  Typ som vanligt eller :joy:

 24. Hakan_Ander says:

  Du kör alltså in det på din Mac som du använder för att driva Teknikveckan på?:grimacing:

 25. Marcus_Attefors says:

  Man är ju inget djur! Har ju en iMac, MBP och Mac Mini som jag kan använda :slight_smile:

 26. Hakan_Ander says:

  Kanske skall köra in det på fruns Macbook Air. Hon har ju sagt att jag skall sköta alla IT frågor här hemma.

 27. Sledde says:

  När ni får mer information kring de olika (större) nyheterna i iOS13 som ex HomeKit, CarPlay, Siri m.m. så får ni gärna göra separata lite mer djupgående artiklar.
  Angående HomeKit så lät det intressant med HomeKit-certifierad router.

 28. Gurra says:

  Ahh, jag vet att jag avslöjar min ålder hårt här men jag kommer sakna min text-tv-widget i Dashboard…

Fortsätt snacket i Bubblan!