Skrivet den 30 maj 2019 kl 07:30 av Recensioner, Xiaomi44 kommentarer1943

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen

Xiaomi Roborock S50 självgående dammsugare – den suger
Bokstavligt talat

Xiaomi är en uppstickare som håller på att ta över världen och bolaget har ett extremt stort sortiment av produkter som sträcker sig från allt till uppkopplade vattenkokare till smarta sensorer, träningsarmband, mobiltelefoner, elsparkcyklar och robotdammsugare. En av Xiaomis styrkor är att de lyckas tillverka bra produkter och erbjuda ett lågt pris, något som väldigt ofta inte går hand i hand – men Xiaomi lyckas.

Design

Roborock S50 finns i två färger, vitt och svart och den sistnämnda har ett annat modellnummer och heter S55. Tittar vi på konstruktionen så är Roborock rund och detta är för att enkelt kunna navigera runt stolsben och andra hinder. Det finns tre knappar på toppen av roboten där vi kan starta städningen, skicka tillbaka roboten till laddstationen och starta en zonstädning. Konstruktionen är genomgående i plast men den känns inte på några sätt billig utan har en diskret och lite futuristisk känsla med sitt lilla ”kontrolltorn” på toppen.

Funktioner

När det kommer till funktioner så har Xiaomis S50 en sak som faktiskt sticker ut från mängden och det är en moppfunktion. Under roboten så går det att dra ut en behållare som fylls med vatten, i deras app klickar man i moppläge och då åker den runt och moppar golven. Det här skulle vi påstå är mer av en gimmick än något som faktiskt gör golven rena – så tro inte att du kan kasta golvmoppen och ersätta den med S50. I deras app finns det en rad olika inställningar där det går att välja på mopp, tyst läge, balanserat läge, turbo och sedan maxläge. Vi har kört S50 på max hela tiden för att få maximal sugstyrka. S50 använder laser för att mappa upp hela hemmet och kartan går sedan att spara i appen så roboten har koll på hur hemmet ser ut och var allting står. Detta gör att det bli mer precist och i appen går det även att se exakt hur den har kört under städningen.

Att dammsuga oavsett maskin är inte en ljudlös upplevelse och det fina med en robotdammsugare är att den kan städa när ingen är hemma. Du kommer åt dammsugaren via appen oavsett var i världen du är och det går även att schemalägga vilka dagar och vilken tid dammsugaren ska påbörja städning.

Så städar den

S50 använder sig som sagt av laser för att mappa upp hela lägenheten och i appen får du som en planritning över hela ditt hem. Där ser du precis hur den har tagit sig fram genom hemmet och kan se hur lång tid städningen tog och hur många kvadratmeter som den har städat. Nu när vi har gått igenom funktioner och vad den faktiskt kan göra så är det ju dags att ta upp det viktigaste, blir det rent?

Undertecknad har två barn i åldrarna två och fem och ni med småbarn vet att det blir ordentligt med smulor och skräp på golvet och S50 plockar upp varenda smula. Har barnen byggt ett stort legoslott i barnrummet så går det i appen att sätta upp digitala zoner där robotdammsugaren inte ska köra så den inte dammsuger upp saker den inte borde eller köra på ställen där man tror att den kan fastna. Något S50 inte gillar är kablar så precis som när man dammsuger med en vanlig dammsugare så gäller det att man håller det fritt från småsaker på golvet så som mindre leksaker, strumpor och annat som enkelt kan fastna. Vi på Teknikveckan har själva inga djur men en vän som har tre hundar hemma meddelade att S50 klarar att hålla rent efter dessa utan några problem.

Vill ni slippa vardagsstädningen så är S50 en fantastisk maskin för att spara lite tid i det ständigt pågående vardagspusslet.

Summering

Roborock S50 är en prisvärd robotdammsugare som gör jobbet med bravur, det är minimalt med jobb och någon gång i veckan plingar det till i appen och då är det dags att tömma behållaren som samlar upp all damm och smuts. Med en stabil mjukvara, en bra laser som mappar upp hemmet korrekt och en prislapp som är betydligt lägre än konkurrenterna är det svårt att rekommendera någon att köpa något annat än S50. Så fort den är klar med städningen återvänder den till sin laddstation och inväntar nästa äventyr.

Detaljerna

 • Städtid fulladdad: 150 minuter
 • Vattenbehållare: 140 ml
 • Sugeffekt: 2 000 watt
 • Batterikapacitet: 5 200 mAh
 • Självladdas: Ja
 • Schemaläggning: Ja
 • Sensorer för smutsavkänning: Ja
 • Upptäcker avsatser så som vid trappor: Ja
 • Tvättbart filter: Ja
 • Mått: Höjd 13,30 cm, Bredd 44,40 cm, Djup 39,60 cm, Vikt 3,50 kg
 • Pris: Från 4 390 kronor

 

 

 

 

 

Reklam: Köp Xiaomi Robotic Vacuum Cleaner / Xiaomi Roborock S50 hos Webhallen eller hos Proshop (lagervara)

Kommentarer

 1. Erik says:

  Kan man skapa speciella zoner? Tänker att det kan vara praktiskt att exempelvis skicka ut den för att bara ta köket och hallen.

 2. Mathias_Severyd says:

  Grymt skrivet som alltid! :heart::ok_hand:t2::champagne:

  En underbar liten robot alltså… Älskar att köra igång den när jag kommer hem… ”Hey Google, Start cleaning” Okey… ” Och se allt skit och hår efter hundar försvinna på ett par minuter… :heart_eyes:

 3. Hakan_Ander says:

  Mänsklig rättighet? Där utvidgade det begreppet ganska radikalt. :wink::heart_eyes:

 4. mrTravolta says:

  Bra recension!

  Hur fungerar det om dammsugaren mappat upp rummet och då har koll på var tex soffan eller fåtöljen och man sedan vill dammsuga under fåtöljen. Om man då flyttar fåtöljen kommer den undvika området där fåtöljen normalt står eftersom det enligt mappningen står en möbel där? Likadant om man lyfter upp köksstolarna på bordet, kommer den då dammsuga under bordet eller strunta i det eftersom den lätt sig att stolarna normalt sett står i vägen?

 5. Marcus_Attefors says:

  Nepp den löser sådant! Använder lasern varje gång och letar efter förändringar etc!s

 6. Burkmat says:

  Den verkar rätt go alltså.

  Jag känner verkligen igen mig i det där med att det är extremt jobbigt att släpa fram en stor och bökig dammsugare och sladden är alltid i vägen och man måste konka runt på den stora klumpen.

  Så ganska nyligen gjorde jag mitt bästa dammsugarköp någonsin. Jag köpte en Dyson V10 trådlös dammsugare som verkligen är så sjuuuuuuukt bra. Det är ingen robotdammsugare men den är så sjukt smidig att ta fram och suga av där det behövs.

 7. bjorsi says:

  Bra recension. Sugen på att köpa som sagt men inbillar mig att den blir billigare när s6 släpps. Men samtidigt, det kan inte vara många hundra…

 8. Marcus_Attefors says:

  Tror inte den kommer gå ned i pris då den redan är så extremt billig jämfört med alla konkurrenter.

 9. Thomas says:

  Är det någon som har småsyskonet till denna? Den utan moppfunktion. Är den lika bra?

 10. Marcus_Attefors says:

  Inte lika bra, gör allt lite sämre som sugkraft etc. Skulle helt klart hosta upp 500:- till och ta den stora.

 11. carlsson says:

  Om man har två våningar, hur gör man enklast? Köper två stycken eller bär den upp och ner nån gång i veckan? Och hur löser den i så fall trappavsatsen neråt?

  Hur hanterar den trösklar?

 12. Marcus_Attefors says:

  Antingen köper två eller den nya S60 som kostar ca 2500:- mer. Den kan lagra två våningar i minnet. Det går även att bära upp den varje gång.

  Den har sensorer som känner av trappor men du kan även sätta upp digitala no-go-zoner i appen. Den klarar trösklar men inte allt för höga men alla normalhöga.

 13. BobDeVille says:

  Alltså, jag behöver denna…

  Men jag tror att jag har för höga trösklar hemma, typ 35-40mm, och de lirar den väl inte riktigt med? :unamused:

 14. Marcus_Attefors says:

  Jag kan försöka mäta mina högsta till badrummet som vår inte tar sig över och se!

  Har du en bild på tröskeln?

 15. Stefan_Sandstrom says:

  @Esse du vet jag :heart: dig…
  Men dina kabelsituation hemma gör att jag snart tarut skillsmässa.

 16. Zop says:

  Släng klibbiga skrivbordsunderlägg som en bro över trösklarna när det är dags att dammsuga. Inte lika smidigt men är en lösning.

 17. Esse says:

  Skall lösa det asap gulle bara det att det är en video som skall göras om det :slight_smile:

 18. anon73062747 says:

  Jag får panik :flushed:

  Men mikroplaster är väl inte så stora som gruskorn @Esse?

 19. Esse says:

  Exakt så stora är de!

 20. Esse says:

  Bokstavligt talat.

  Visste inte ens att man kunde få upp touch kontroller för den?

 21. Stefan_Sandstrom says:

  nja…vet inte varför den sa så…för det visste inte jag heller :slight_smile:

 22. iDrewn says:

  Vet inte riktigt om det här är rätt tråd att fråga i men gör ett försök. Är nybliven ägare till denna underbara dammsugare, men under sin körning idag så tappade den bort sig. Den körde runt under sängen rätt länge och sen så började den skanna in ett rum som inte finns… några tips? :thinking:

  Nedan finns en bild där man ser hur den skannat in utsidan av huset…

 23. Marcus_Attefors says:

  Brukar bli så om det har fastnat smuts på någon av sensorerna. Testa att rengöra dem!

 24. iDrewn says:

  Testade det, men verkar inte riktigt vilja hjälpa. Kan man putsa radar-grejen också? :thinking:

 25. Marcus_Attefors says:

  Du får samma problem igen på nästa städning alltså?

 26. iDrewn says:

  Japp, testat två gånger att köra efter det även nollat wifi för den klagade på dålig connection till det :thinking:

 27. Mathias_Severyd says:

  Har du fönster där eller spegel? Då blir det så… att den tror de e ett rum… jag har så också…

 28. iDrewn says:

  Nope, men där hängde en gardin som den inte ville dammsuga under så jag lyfte upp den :thinking:
  Edit: Gardinen alltså, inte roboten.

 29. Mathias_Severyd says:

  Fasiken va konstigt… Jag hade nog kört ev reset av den… eller radera kartan och kör om…

 30. iDrewn says:

  Då kommer ju frågan, hur raderar jag kartan? :joy:

 31. Stefan_Sandstrom says:

  du får bocka ur map saving mode. då skapar den en karta varje gång.

 32. kenjon says:

  Jag beställde en S60 från CDON. Efter en vecka mailade jag och frågade när den kommer… de visste inte, de har ingen datum eller någon som helst info när den kan tänkas komma.

 33. Hakan_Ander says:

  Ännu ett bevis på hur uselt CDON är tyvärr. :man_shrugging:

 34. reboot81 says:

  Sitter och väntar på priser under 5600 och såg att cdon körde en kampanj för någon vecka sedan. Men nej, cdon är inte värt art handla ifrån.
  Verkar vara brist på S60 överallt?
  Fick du ligga ute med pengar, eller fakturerar de först efter leverans?

 35. Marcus_Attefors says:

  Jag har faktiskt aldrig haft problem med CDON och hsr nog säkert 30-40 beställningar därifrån. Är ju lite som ett något sämre uppstyrt eBay.

 36. kenjon says:

  Ligger ute med pengar. De svarade att de inte drar pengar innan varan skickas. Jag skickade dem mitt kontoutdrag, sedan har jag inte hört av dem alls :frowning:

 37. F_Wallerstrem says:

  Tjenare,

  Har för mig att jag sett att det skall gå och ställa in geofencing så att den inte kör igång om man råkas vara hemma under en vardag vid tänkt tid? Stämmer de eller har jag drömt?

 38. katho says:

  Inget jag sett något om.
  Allt går såklart med hemautomatisering men inget jag sett som standard.

Fortsätt snacket i Bubblan!