Övrigt

30 procent av materialet från streamingtjänster måste vara från EU

EU-parlamentet har sagt sitt

Det tidigare förslaget från Europarlamentet om att streamingtjänster måste innehålla 30 procent material från Europa har nu klubbats igenom. Det var 452 personer som var för, 132 emot och 65 lade ned sina röster och Centerpartiets Fredrick Federly är negativ till det hela och säger:

“Jag röstade emot förslaget, som bara kommer leda till kulturnationalism och censur. Många inom EU verkar tro att lagstiftning kring webbstreaming bara kan översättas rakt av från det analoga tv-nätet, något som är helt fel.”

Förslaget som nu har godkänts måste nu godkännas av EU-ländernas regeringar för att det ska bli lag av det hela och sen har medlemsländerna 21 månader på sig tillämpa lagen. Om det godkänns av en majoritet av alla EU-länder så innebär det att Netflix, Amazon Prime, HBO och många andra aktörers innehåll måste bestå av minst 30 procent material från EU.

Om bolagen inte har lust eller kapacitet att leverera detta kan man istället addera en tilläggsavgift som går till nationella filmorganisationer inom EU – något som Netflix redan gör i Tyskland. Denna tilläggsavgift drabbar förmodligen kunden i form av högre månadskostnad på abonnemanget.

Netflix har som vi har rapporterat om tidigare nästan kommit upp i 30 procent men hur det ser ut för alla andra vet vi för närvarande inte.

Via DI

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!